Kajak Mesterek Klubja

EGYESÜLETI BEMUTATKOZÁS

  A fiatal egyesület létrejötte a magyarországi rendszerváltozás ellenmondásos hatásainak egyik eredménye. Százhalombattán 2004-ig, közel 40 évig működött a Dunamenti Erőmű Sportegyesület (DESE) Kajak-Kenu Szakosztálya, amely mint nevelő egyesület, ifjúsági és felnőtt világbajnokokat is adott az országnak. Az egyesület bázis szerve a Dunamenti Erőmű volt, mely a privatizáció során külföldi tulajdonba került. Az új menedzsment mindent megtett annak érdekében, hogy megfeleljen az új tulajdonosoknak, és az erőmű köré épült szociális rendszert amilyen gyorsan csak tudta, lebontotta. Ennek esett áldozatul a DESE sportkör is, ami ugyan csak évi 10 millió forintjába került a cégnek, de ezt is sokallották.

   A DESE megszűnése után a fiatal versenyzői korosztály megőrzésére megalakult a DunafüredI Vízisport Klub, mely az utánpótlás korú versenyzőkkel való foglalkozást folytatta. A DESE köré csoportosult régi versenyzők amatőr szinten való sportolási lehetősége azonban nem oldódott meg ezzel. Ezért a régi versenyzők úgy döntöttek, hogy alapítanak egy másik szakosztályt, a Kajak Mesterek Klubját. Ennek az egyesületnek az volt a célja, hogy felvállalja azoknak a régi kajakosoknak, kenusoknak a sportolási lehetőségét, akik a munkájuk, családjuk mellett csak korlátozott szabadidővel rendelkeztek, de szeretetük a kajak kenu sportág iránt továbbra is töretlen. Az új egyesület kulcsos csónakházként kezdett működni. Volt, aki hajnalban járt edzésre, volt, aki délben tudott vízre szállni ebéd időben, és volt, aki csak este sötétedés előtt jutott oda, hogy hajóba ülhessen.

   A nagy feladat a hajótároló, (csónakház) valamint a hajópark összeszedése volt. A hajók nagyobbik része egyénileg vásárolt hajókból állt össze. Ez a korosztály már megengedhette magának, hogy végre megvehesse álmai hajóját. Ez persze néha túl jól sikerült, mivel olyan modern hajók kerültek a birtokukba, melyeket körülményes volt megülni hullámos vízen. Márpedig a víz, mint tudjuk, többnyire hullámos. Aztán később jobb belátásra térve újra megkeresték a jól bevált Csepeli típusú hajókat. Ma már változatos hajóparkkal rendelkezünk, melyben a legmodernebb típusok mellett a kezdők is megtalálják a magukhoz való „szelídebb” hajókat. Időközben ugyanis a tagságunk bővült. Nemcsak olyanok kezdtek el evezni, akik gyerekkorukban éveket töltöttek a vízen, hanem lehozták az érdeklődő kollegáikat, barátaikat, akik igen hamar szintén rabjaivá váltak ennek a szép sportnak. Emellett gondolnunk kellett a gyerekeinkre, unokáinkra is, akik a vízen járás első lépéseit és a vízi élet szeretetét jobb ha a szüleiktől, nagyszüleiktől tanulják meg. Az egyes hajók így már összejöttek valahogy saját erőből és egy két segítő egyesület leselejtezett hajóiból, melyeket saját magunk újítottunk fel. A csapathajókat pályázat útján, önkormányzati támogatással szereztük be.

   A nagyobb problémát a telephely kialakítása okozta. A régi jó csónakházból ugyanis mennünk kellett, otthagyva kihasználatlanul a korszerű tanmedencénket és a sportpályákat. Végül a Duna árterületén fogadott be minket Szél Pál, aki a hajókikötő környékén bérelt egy területet. Ide építettük fel a hajótárolónkat Bécsi Tamás irányításával, és jelentős anyagi támogatásával. A „csónakházunk” kicsi volt, de a mienk volt, és az induláshoz megfelelt. A bajt csak a Duna közelsége jelentette, ugyanis a területünk a gát Duna felőli oldalán volt, amit évente egy, két alkalommal eláraszt a Duna. Ilyenkor nemcsak az evezést kell felfüggesztenünk, hanem még a hajókat is menekíteni kell a tárolóból. Ilyenkor szomorúan hallgatjuk a vízállás jelentést, és várjuk, hogy a Duna mikor tér vissza a saját medrébe. Kezdetben katasztrófaként éltük meg ezeket a napokat, de mára már a mindennapi életünk részévé váltak az árvizek is.

   Időközben a sportágaink palettáját is bővítettük. 2007-ben elkezdtünk sárkányhajózni. Az egyre népszerűbbé váló sportnak hamar hívei lettek Százhalombatta lakósai, és a területén lévő MOL létesítmények dolgozói. 2010-ben szintén önkormányzati támogatással saját sárkányhajót tudtunk vásárolni, így már helyben tudjuk tartani a sárkányhajó edzéseket is. Időközben a szabadidő sport számára megálmodott szakosztályunk bekapcsolódott a masters versenysportba is, és rendszeresen indulunk a Masters Magyar Bajnokságon. Versenyzőink a nemzetközi masters versenyeken is elindulnak. Legutóbb például Ausztráliában, Sydneyben is rajthoz álltak. Emellett évek óta részt veszünk a Vogalongán, Velencében, valamint a nagy Duna túrákon, melyek jó felkészülési lehetőséget is teremtenek a hazai masters versenyekhez.

VEZETŐSÉG

Telephely: Százhalombatta   (Duna 1621 folyam km)
Megalakulás éve:     2005
Alapítók:       Székffy Géza  (elnök, edző)

          Ilinyi János  (elnök helyettes, edző)

          Bécsi Tamás  (titkár)

Bázis szerve:  nincs, az egyesületi tagok tartják fenn
Elérhetőség: E-mail - jilinyi@digikabel.hu

PROGRAMOK

KAJAK MESTEREK KLUBJA Sportegyesület

VERSENYPROGRAM

2015.

  • május 11.        Győr, Magyar Sárkányhajó Bajnokság 1. forduló
  • május 24.        Velence (Olaszország), VOGALONGA
  • május 31.        Nagykanizsa,  Magyar Sárkányhajó Bajnokság 2. forduló
  • június 20.        Baja,  Magyar Sárkányhajó Bajnokság 3. forduló
  • július 5.            Szeged, Magyar Sárkányhajó Bajnokság 4. forduló
  • július 12.          Masters Magyar Bajnokság, Szolnok.
  • július 26.          Dunaújváros, Magyar Sárkányhajó Bajnokság 5. forduló
  • szeptember 13. Sukoró, Sárkányhajó Magyar Nagydíj

 

Ezen kívül igényetek szerint indulhatunk más sárkányhajó versenyeken is. A lehetőségeket az MKKSZ honlapján www.mkksz.hu megtalálhatjátok.