Sportegészségügy

Százhalombatta országos szinten is kiemelkedően foglalkozik a sportolók egészségügyi ellátásával. Folyamatos kapcsolat van az egészségügyi intézmény és a városban működő sportegyesületek között. Továbbra is fent kell tartani, hogy a sportengedélyek kiadásánál, az országos tendenciáktól eltérően, a sportolók rövid időn belül hozzájuthassanak a versenyengedélyükhöz.

Az amatőr vagy hivatásos sportolók az átlagembernél nagyobb terhelésnek vannak kitéve, a fokozott igénybevétel megköveteli a szervezet folyamatos felügyeletét. Alapos szűrővizsgálatokkal, szakszerű ellátással és széleskörű szolgáltatásokkal lehet biztosítani a sportolók egészséges fejlődését. 

Sportorvosi tanácsadás

Százhalombattán, minden sportoló (versenyzők és amatőrök) számára heti 12 órában áll rendelkezésre sportorvos.

Sportágtól függetlenül kötelező eleme a sportorvosi alkalmassági-és szűrővizsgálatnak az anamnézis felvétele, a fizikális vizsgálat, a 12 elvezetéses EKG, valamint a vizeletvizsgálat, melyeket minden egyes alkalommal el kell végezni. A sportorvosi vizsgálat 16 év alatt félévente, 16 év felett évente kötelező.

Sportpszichológia

Egy sportoló teljesítményét nemcsak testi erejének köszönheti, nagy szerepe van a pszichés (mentális) egészségének is. A sportpszichológiai felkészítés a teljesítménynöveléshez, a csúcsteljesítményre való felkészítéshez, bizonyos pszichológiai problémák megoldásához szükséges.

A sportpszichológia témakörében végzett tevékenységek:

  • szűrővizsgálatok: célja, hogy képet kapjanak a sportoló aktuális lelkiállapotáról, értelmi képességeiről, személyiségének olyan vonásairól, amelyek segíthetik vagy gátolhatják kitűzött teljesítményeinek elérésében.
  • sportolói felkészítés: (pl.: autogén tréning, mentális felkészítés, figyelemfókuszálás, csapaton belüli problémák, felkészülés a csúcsteljesítményre), konzultáció az edzővel, szakvezetővel, csapatok felkészítése, sportforma ellenőrzése (forma  időzítés, túledzettség), ismeretterjesztő előadások és konzultációk.

Szűrő- és alkalmassági vizsgálatok

Hivatásos sportolók részére mindenre kiterjedő, alapos szűrővizsgálatot kell végezni, melynek célja bármely, a sportoló életét és sportolói tevékenységét meghatározó rizikófaktorok kiszűrése és azonnali ellátása:

  • komplett laborvizsgálat
  • teljeskörű röntgen
  • ultrahang diagnosztika: hasi, carotis, pajzsmirigy, lágyrész
  • EKG, terhelés EKG
  • mozgásszervek, gerinc állapotfelmérése, terhelhetősége
  • szakorvosi vizsgálatok: szemészet, kardiológia, ortopédia, gégészet, neurológia, stb.
  • sportorvosi vizsgálat: fizikális vizsgálat, a szakorvosi eredmények értékelése, konzultáció, sportorvosi engedély elbírálása
  • mentális állapotfelmérés

A vizsgálatok szükségességét a sportorvosi protokoll határozza meg, de bármely igényt vagy panaszt a sportorvossal történő megbeszélés alkalmával lehet jelezni. A százhalombattai sportegyesületek sportolóinak a sportorvosi vizsgálat térítésmentes. Az alkalmassági vizsgálatok rövid időn belül, szakszerűen kerülnek elvégzésre.